Potrawa: Comber z sarny po warszawsku |
Składniki: 60 dag combra bez kości marynata do mięsa 4 dag mąki tłuszcz 10 dag pieczarek 15 dag pomidorów 10 dag ogórków konserwowych 1l2 szklanki śmietany; sól pieprz majeranek i przyprawa do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w paseczki Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w cząstki Ogórki pokrajać w półplasterki i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z pieczarkami, pomidorami i śmietaną wymieszaną z pozostałą mąk Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami, salsefią i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |