Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KOTLET Z SARNY PO JAGIELLOŃSKU -
Składniki:
60 dag udźca bez kości
3 dag mąki
tłuszcz
10 dag szynki wędzonej
10 dag żółtego sera
2 żółtka
4 dag startego chrzanu
łyżeczka miodu naturalnego
łyżeczka soku cytrynowego
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać ukośnie na porcje, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, uformować podłużne kotlety, posypać przyprawami i mąką, zrumienić z obu stron. Następnie obłożyć plastrami szynki, sera oraz żółtkami po-łączonymi z chrzanem, miodem i sokiem cytry-nowym, zapiec w gorącym piekarniku. Podawać z ziemniakami i kalafiorem.
Źródło: "Kuchnia Królewska"