Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ZAJĄC PO WILANOWSKU
Składniki:
-comber i uda
3 dag mąki
tłuszcz
1 kg ziemniaków
5 dag powideł śliwkowych
5 dag dżemu z dzikiej róży
3 dag koncentratu pomidorowego
4 łyżki soku cytrynowego
łyżka otartej skórki cytrynowej
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodziarce na godzinę. Następnie oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i piec polewając wytworzonym sosem. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, dodać do mięsa pod koniec pieczenia razem z powidłami, dżemem, koncentratem pomidorowym, sokiem i skórką cytrynową oraz przyprawami. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku, wkoło obłożyć ziemniakami i polać doprawionym sosem. Podawali z zieloną sałatą, surówkami.
Źródło: "Kuchnia Królewska"