Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: BAŻANT PO KRÓLEWSKU (I)
Składniki:
- bażant
10 dag słoniny
tłuszcz
2 żółtka
2-3 dag czekolady w proszku
sól
pieprz i cynamon do smaku.
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami, pozostawić w chłodziarce na godzinę. Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, posmarować bażanta żółtkami, posypać czekoladą. Miękkiego bażanta wyjąć, pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z frytkami, szparagami, kalafiorem, zieloną sałatą, mizerią, surówkami.
Źródło: "Kuchnia Królewska"