Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pasztet z dziczyzny
Składniki:
750 g łopatki sarniej
uda zająca
300 g słoniny
wątróbka z sarny (na-moczona na noc w mleku)
1 kieliszek czerwonego wina
sól
pieprz. Marynata: sok z cytryny
1 szklanka czerwonego wina
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
ćwierć selera
3-4 goździki
po 5-6 ziarenek pieprzu
ziela angielskiego i jałowca
1 listek laurowy
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Umyte mięso włożyć do kamiennego garnka, zalać przestudzoną marynatą. Marynować 4-5 dni, często przewracając. Następnie przelać marynatę do rondla, do-dać pół szklanki wody, włożyć mięso i dusić, aż będzie miękkie. W trakcie duszenia dołożyć 200 g słoniny, a pod koniec wątróbkę wy-jętą z mleka. Zostawić do ostygnięcia, a następnie przepuścić przez maszynkę. Przetrzeć przez sito, wbić jajka, dodać sól, pieprz, wlać wino i dokładnie wyrobić masę. Formę wyłożyć słoniną, wypełnić masą, szczelnie zamknąć. Gotować pasztet na parze ok. 2 godzin.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"