Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Sos wiśniowy
Składniki:
: 1 kg wiśni drylowanych
świeżych lub mrożonych zasypu-jemy ok. 'h kg cukru
dodajemy '/2 I rosołu lub sos z pieczeni
50 ml octu winnego
ziele angielskie
goździki
1 szklankę wina czerwonego; 70 g zasmażki ciemnej (masło + mąka podsmażona na rumiano).
Sposób przygotowania:
Odkładamy część wiśni i wszystkie składniki łączymy na gorąco za pomocą miksera, w naczyniu bezpośrednio na ogniu, a na koniec zagęszczamy zasmażką i dodajemy odłożone wcześniej wiśnie. Przyprawy ziołowe lub korzenne najlepiej zawinąć w gazę, za-parzyć w rosole, bulionie czy bezpośrednio w sosie. Następnie wycisnąć, przez co sos stanie się aromatyzowany, a bez-pośrednich sprawców tego aromatu w sosie nie będzie.
Źródło: Grzegorz Russak