Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Klops przełożony znakomitym farszem grzybowym
Składniki:

Sposób przygotowania:
Kurki drobno siekamy i smażymy na patelni. Przypominam, żeby były one miękkie, wysypujemy je równą warstwą na patelnię, stawiamy na ogień i czeka-my aż puszczą tyle soku, żeby je pokrył. Dusimy je w tym soku aż do momentu, kiedy suche zaczynają skwierczeć na patelni. Wtedy dodajemy tłuszcz i smażymy na złoty kolor, dodając na końcu przeszkloną cebulkę. Taki farsz można również robić z innych grzybów, np. pieczarek. Szczególnie smaczny jest farsz z pieczarek polnych. Jeżeli zdecydowaliśmy się na taką wersję klopsa, to z mięsnego ciasta robimy gruby, płaski placek, nakładamy grzyby, zawijamy go i całość osypaną bułką tartą wkładamy do formy i pieczemy. Klopsy są bardzo smaczne i na ciepło, i na zimno. Znakomitą formą podania klopsa, który nie ma nadzienia grzybowego, jest pocięcie go na ukośne plastry i zamiast sosu polanie go na talerzu borowikami w śmietanie lub smażonymi kurkami na maśle. Z młodymi ziemniaczkami, warzywami z wody czy sałatą klops jest daniem iście królewskim.
Źródło: Grzegorz Russak