Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Wątróbka na zimno
Składniki:

Sposób przygotowania:
Wymoczoną w mleku, bez błon, szpikujemy gęsto słoniną, solimy i dusi-my z cebulą na maśle około 30 minut. Następnie po wystudzeniu siekamy, miksujemy (najlepiej w malakserze), ucieramy 2łyżki masła z 6 żółtkami, dodajemy prze-fasowany sos ze smażenia, 1 rozmoczoną w mleku i wyciśniętą bułkę, pieprz i gałkę muszkatołową, zmiksowaną wątróbkę; dodajemy ubitą pianę z białek. Farsz wkładamy do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku przez 2 godziny. Podajemy z ostry-mi sosami lub z sosem pieczarkowym. A teraz znakomite...
Źródło: Grzegorz Russak