Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kluseczki z wątróbki
Składniki:

Sposób przygotowania:
Wymoczoną w mleku wątróbkę wyżyłować, posiekać drobno i zmiksować. Utrzeć łyżkę masła z 2 lub 3 żółtkami, dodać 1 bułkę namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą, 2 łyżki tartej bułki, 1 cebulę drobno posiekaną i uduszoną w ma-śle, trochę soli, pieprzu. Na koniec ubija-my pianę z pozostałych białek i miesza-my ze wszystkimi składnikami. Wyrabia-my w ręku podłużne kluseczki, otaczamy je w mące i wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Delikatnie wyjmujemy, gdy wypłyną. Przy podawaniu polewamy masłem z cebulką lub w rosole, barszczu lub zupie jarzynowej.
Źródło: Grzegorz Russak