Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Jałowcówka
Składniki:
30 ziaren jałowca zebranych na końcu września
3/4 litra 60 procentowej wódki
cukier .
Sposób przygotowania:
Ziarna przecieramy z cukrem i zostawiamy to na 30 minut w miseczce . Następnie masę zalewamy wódką . Wszystko wlewamy przez lejek do butelki litrowej . Butelkę odstawiamy na 8-10 dni . Następnie przelewamy wódkę przez sitko do garnka w celu zabrania miąszu . Czysta jałowcowa jest gotowa do picia !!! Należy ją podawać schłodzoną a w kieliszku powinien znajdować się jeden świeży owoc jałowca !!! Proporcje cukru ;Zależy od smaku danej osoby . Niektórzy wykonują to bez cukru ale uważam że to będzie miało okropny smak !!!
Źródło: Forum lowiecki.pl