Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając po myśliwsku I
Składniki:
Udziec
100 g słoniny
po ćwierć łyżeczki pieprzu i papryki
1 cebula
pół szklanki czerwonego wina
1 łyżka tartego razowego chleba
pół szklanki rosołu
sól
1 cytryna
1 szklanka zsiadłego mleka.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowany i umyty udziec ułożyć w kamiennym garnku, zalać zsiadłym mlekiem, wynieść na noc w chłodne miejsce. Wyjąć z mleka, osuszyć, pokroić w plastry. Słoninę pokroić w cienkie plastry. Układać w rondlu warstwami: słoninę, mięso, drobno pokrojoną cebulę. Przesypywać pieprzem, solą i papryką. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, przykryć i piec ok. 45 minut. W czasie pieczenia skrapiać wodą. Zagotować tarty chleb z rosołem, przetrzeć przez sito, wymieszać z winem. Uzyskanym sosem polać zająca i piec jeszcze ok. 20 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"