Potrawa: Zrazy z daniela po polsku |
Składniki: 1 kg combra 1 cebula 1 seler 1 pietruszka 1 por 150 g wołowego łoju 3 łyżki tartej bułki sól pieprz 1 łyżka majeranku 2 jajka 100 g masła 50 g słoniny 1 kieliszek wina sok i otarta skórka z cytryny pół szklanki rosołu 1 szklanka mleka. |
Sposób przygotowania: Odżyłowaną i umytą polędwicę wygnieść ręką, zalać mlekiem, zostawić na noc. Po wyjęciu osuszyć, pokroić w plastry, lekko zbić tłuczkiem, posolić. Okrawki mięsa i łój wołowy przepuścić przez maszynkę, wymieszać z jajkami, tartą bułką, solą, pieprzem i majerankiem. Posmarować zrazy, zawinąć, obwiązać nitką, zrumienić ze wszystkich stron na maśle. Cebulę i por drobno posiekać, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Rondel wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny, posypać częścią jarzyn, na tym złożyć zrazy z sosem, w którym się smażyły, posypać skórką z cytryny, skropić sokiem i winem, podlać rosołem i dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia oprószyć mąką, delikatnie wymieszać. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |