Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Szaszłyk z daniela
Składniki:
500 g udźca
200 g słoniny
2 cebule
sól
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Odżyłowane i umyte mięso mocno wygnieść ręką, pokroić na małe kwadraty, ułożyć w głębokim talerzu. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, roztartym z solą czosnkiem i pieprzem, zalać mięso, zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Nadziewać na rożen na przemian: mięso, plaster cebuli i plaster słoniny. Upiec na rożnie, polewając w czasie pieczenia stopionym masłem i marynatą. Podawać posypane zieloną pietruszką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"