Potrawa: Szaszłyk z daniela |
Składniki: 500 g udźca 200 g słoniny 2 cebule sól pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka masła. |
Sposób przygotowania: Odżyłowane i umyte mięso mocno wygnieść ręką, pokroić na małe kwadraty, ułożyć w głębokim talerzu. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, roztartym z solą czosnkiem i pieprzem, zalać mięso, zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Nadziewać na rożen na przemian: mięso, plaster cebuli i plaster słoniny. Upiec na rożnie, polewając w czasie pieczenia stopionym masłem i marynatą. Podawać posypane zieloną pietruszką. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |