Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Wątróbka daniela z rodzynkami
Składniki:
Wątróbka
1 szklanka mleka
1 łyżka rodzynek
1 łyżka tartego żółtego sera
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki
pół szklanki gęstej
kwaśnej śmietany
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Wątrobę umyć, oczyścić z błon, zalać mlekiem, zostawić na kilka godzin, wyjąć, osuszyć, naszpikować rodzynkami, oprószyć mąką, obsmażyć z obu stron, pokroić w ukośne plastry. Przełożyć plastry do rondelka, posypać solą i pieprzem, skropić wodą i chwilę dusić, następnie zalać śmietaną i dusić dalej. Pod koniec duszenia posypać żółtym serem, zapiec.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"