Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Wątróbka daniela z kaparami
Składniki:
Wątróbka
100 g słoniny
50 g szynki
otarta skórka z cytryny
3-4 goździki
po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
pół szklanki białe-go wytrawnego wina
pół szklanki rosołu
1 łyżka kaparów
sól
2 pietruszki
1 marchewka
pół cytryny.
Sposób przygotowania:
Pozbawioną błon wątróbkę przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą, osuszyć, naszpikować częścią słoniny i szynką. Rondel wyło-żyć cienkimi plastrami słoniny i zszatkowanymi jarzynami, włożyć wątróbkę, posypać skórką z cytryny, obłożyć plasterkami cytryny (bez pestek - bo gorzkie), przykryć plasterkami słoniny, dodać korzenie, wlać wino i rosół , szczelnie przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 godziny. Pod koniec pieczenia posolić. Miękką wątróbkę wyjąć, pokroić w plastry. Sos przetrzeć przez sito, dodać kapary, włożyć wątróbkę, podgrzać.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"