Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant pieczony z sosem
Składniki:
Bażant
sól
pieprz
100 g słoniny
1 łyżka musztardy
2 łyżki galaretki porzeczkowej
sok i otarta skórka z pomarańczy
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Sprawionego i umytego bażanta, naszpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, upiec w piekarniku, polewając stopionym masłem i skrapiając wodą. Upieczonego bażanta podzielić na części, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem spod pieczeni, trzymać w cieple. Przygotować zimny sos: utrzeć dokładnie musztardę z otartą skórką z cytryny, galaretką porzeczkową i sokiem pomarańczowym, doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać dokładnie z winem. Zimny sos podać w sosjerce.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"