Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant nadziewany pieczarkami i kaparami
Składniki:
Bażant
100 g słoniny
200 g pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka kaparów
100 g masła
1 łyżka ketchupu
sól
pieprz
szczypta cukru
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 jajko.
Sposób przygotowania:
Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą, zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. Drobno posiekane pieczarki i cebulę przesmażyć na maśle, dodać sól, pieprz, przestudzić. Dodać kapary, zieloną pietruszkę, tartą bułkę, ketchup, szczyptę cukru i wymieszać z jajkiem. Nadziać bażanta, zaszyć, owinąć cienkimi plastrami słoniny, upiec w piekarniku, często polewając stopionym masłem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, aby ptak się zrumienił.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"