Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant po węgiersku
Składniki:
Bażant
sól
pieprz
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka sosu sojowego
100 g pieczarek
2 strąki papryki
1 cebula
1 szklanka gęstej śmietany
2łyż-ki masła
szczypta cukru
1 kieliszek wytrawnego wina.
Sposób przygotowania:
Sprawionego, umytego bażanta natrzeć sosem sojowym, pieprzem, tymiankiem i solą, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu, pokroić na 4 części, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, dusić pod przykryciem. W czasie duszenia skrapiać winem. Pokrojone pieczarki, paprykę i cebulę zeszklić na maśle, skropić winem i chwilę dusić, następnie połączyć z mięsem, które powinno się już dusić ok. 40 minut. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić jeszcze ok. 15 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"