Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant gotowany na parze
Składniki:
Bażant
100 g słoniny
sól
po ćwierć łyżeczki tymianku i pieprzu
1 li-stek laurowy
1 łyżeczka soku z cytryny
pół szklanki deserowego wina.
Sposób przygotowania:
Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i pokruszonym listkiem laurowym, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Formę pasztetową wyłożyć cienkimi plastrami słoniny, ułożyć bażanta, przykryć plastrami słoniny, wlać wino. Formę szczelnie zamknąć. Gotować na parze ok. 2 godzin. Przed podaniem mięso polać sosem przetartym przez sito.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"