Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kuropatwy nadziewane
Składniki:
2 kuropatwy
100 g masła
100 g słoniny
serca
wątroby i żołądki z kuropatw
3 łyżki przesianej tartej bułki
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
szczypta cukru i gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1 jajko.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą i pieprzem i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Drobno posiekane podroby utrzeć w misce z masłem i żółtkiem, dodać cukier, sól, gałkę i tartą bułkę. Masę dokładnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białka. Nadziać kuropatwy, zaszyć otwór, owinąć kuropatwy cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką. Upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać masłem. Pod koniec zdjąć słoninę, aby ptaki się zarumieniły.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"