Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kuropatwy nadziewane groszkiem
Składniki:
2 kuropatwy
100 g chudego boczku
50 g pieczarek
50 g zielonego groszku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
100 g tartego żółtego sera
sól
pieprz
ćwierć łyżeczki rozmarynu
1 kieliszek białego wina
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Drobno pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle, dodać sól, pieprz, przestudzić, wymieszać z groszkiem, zieloną pietruszką i żółtym serem. Nadziać ptaki, owinąć plasterkami boczku, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, polać stopionym masłem, upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać wytworzonym sosem i skrapiać winem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"