Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając w ziołach
Składniki:
Comber i udziec
100 g słoniny
1 łyżka masła
1 cebula
1 łyżeczki mąki
sól
1 szklanka śmietany. Marynata: 3 ząbki czosnku
po 4-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
6-8 ziarenek jałowca
1 listek laurowy
1 łyżeczka tymianku
pół~ łyżeczki cząbru
pół łyżeczki bazylii
1 szklanka czerwonego wina.
Sposób przygotowania:
Umyte i obrane z błon mięso ciasno ułożyć w kamiennym garnku. Zalać przestudzoną marynatą, przykryć talerzem, obciążyć i wynieść w chłodne miejsce na 4-5 dni. Codziennie przekręcać mięso. Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć ściereczką i natrzeć solą, cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle, przełożyć do brytfanny. Mięso pokroić na części, ułożyć na cebuli, wstawić do na-grzanego piekarnika, piec ok. 1 godziny, często polewając przecedzoną marynatą. Pod koniec pieczenia polać śmietaną wymieszaną z mąką. Przed podaniem na stół sos przetrzeć przez sito.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"