Potrawa: Kuropatwy nadziewane wieprzowiną |
Składniki: 2 kuropatwy 100 g słoniny sok i otarta skórka z cytryny 50 g szynki sól 1 bułka namoczona w winie 100 g wieprzowiny 50 g pieczarek sól pieprz 1 jajko 100 g masła. |
Sposób przygotowania: Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny, naszpikować szynką, zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Zmieloną wieprzowinę, część słoniny i drobno pokrojone pieczarki krótko przesmażyć na maśle, przestudzić. Odciśniętą z wina bułkę utrzeć z masłem. Stopniowo dodawać wieprzowinę z pieczarkami i żółtko, ciągle ucierając. Dodać otartą skórkę z cytryny, sól, pieprz i ubitą na~ sztywno pianę z białka. Wymieszać. Nadziać kuropatwy, zaszyć, owinąć cienkimi plasterkami słoniny, upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać stopionym masłem. Pod koniec zdjąć słoninę, aby ptaki się zrumieniły. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |