Potrawa: Budyń z kuropatw |
Składniki: 2 kuropatwy 3 jajka pół szklanki rosołu 1 kieliszek białego wytrawne-go wina otarta skórka z cytryny 2 goździki 4 ziarenka pieprzu 1 łyżka masła sól 100 g słoniny. |
Sposób przygotowania: Goździki i pieprz utłuc w moździerzu. Oczyszczone, umyte i nasolone kuropatwy owinąć plasterkami słoniny, upiec. Z upieczonych kuropatw oddzielić piersi. Resztę mięsa i słoninę przepuścić przez maszynkę, przetrzeć przez sito, włożyć do rondelka, dodać pieprz, goździki, wlać rosół i wino. Gotować stale mieszając, aż zgęstnieje. Piersi kuropatw przepuścić przez maszynkę, przetrzeć przez sito, wymieszać z otartą skórką z cytryny i 3 żółtkami. Doprawić do smaku pieprzem. Formę pasztetową wysmarować masłem, wypełnić masą z piersi. Drugą masę mięsną wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek i wyłożyć na masę z piersi. Formę przykryć, gotować na parze ok. 40 minut. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |