Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Budyń z kuropatw
Składniki:
2 kuropatwy
3 jajka
pół szklanki rosołu
1 kieliszek białego wytrawne-go wina
otarta skórka z cytryny
2 goździki
4 ziarenka pieprzu
1 łyżka masła
sól
100 g słoniny.
Sposób przygotowania:
Goździki i pieprz utłuc w moździerzu. Oczyszczone, umyte i nasolone kuropatwy owinąć plasterkami słoniny, upiec. Z upieczonych kuropatw oddzielić piersi. Resztę mięsa i słoninę przepuścić przez maszynkę, przetrzeć przez sito, włożyć do rondelka, dodać pieprz, goździki, wlać rosół i wino. Gotować stale mieszając, aż zgęstnieje. Piersi kuropatw przepuścić przez maszynkę, przetrzeć przez sito, wymieszać z otartą skórką z cytryny i 3 żółtkami. Doprawić do smaku pieprzem. Formę pasztetową wysmarować masłem, wypełnić masą z piersi. Drugą masę mięsną wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek i wyłożyć na masę z piersi. Formę przykryć, gotować na parze ok. 40 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"