Potrawa: Dzika gęś nadziewana szynki i makaronem |
Składniki: Gęś 100 g słoniny sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 szklanka białego wytrawnego wina sok z cytryny ćwierć łyżeczki cukru. Nadzienie: 500 g łazanek 200 g szynki 100 g tartego żółtego sera 100 g masła sól pieprz. |
Sposób przygotowania: Oczyszczoną i umytą gęś zalać winem wymieszanym z sokiem cytrynowym, wynieść na noc w chłodne miejsce. Wyjąć, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, pieprzem i majerankiem, naszpikować słoniną. Ugotować łazanki, wymieszać z solą, pieprzem, pokrojoną w paseczki szynką i tartym serem. Napełnić gęś, zaszyć. Piec w gorącym piekarniku, polewając stopionym masłem i winem z marynaty, a później wytworzonym sosem. Miękką podzielić na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć łazankami z nadzienia, polać sosem spod pieczeni, podgrzać. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |