Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Łyska w sosie żurawinowym
Składniki:
2 łyski
200 g słoniny
50 g masła
150 g żurawin
otarta skórka i sok z cytryny
1 łyżeczką otartej skórki pomarańczowej
pół łyżeczki cukru
1 szklanka białego wytrawnego wina
sól
pół cytryny.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte łyski zalać winem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, natrzeć solą, naszpikować słoniną, ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie. Piec skrapiając stopionym masłem i polewając winem z marynaty. W czasie pieczenia włożyć pokrojoną w plasterki i pozbawioną pestek połówkę cytryny. Upieczone ptaki wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos z pieczenia przelać do rondelka, dodać żurawiny, otartą skórkę i sok z cytryny, skórkę pomarańczową oraz cukier. Dusić chwilę, a następnie przetrzeć przez sito. Polać mięso, wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika, podgrzać.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"