Potrawa: Słonka po czesku |
Składniki: 2 słonki 2 łyżki masła 1 cebula 2 pietruszki pół selera 1 mały por 50 g suszonych śliwek pół szklanki czerwonego wytrawnego wina sok z cytryny 1 łyżka mąki sól pieprz. |
Sposób przygotowania: Sprawione i umyte ptaki natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnie lekko oprószyć mąką i zrumienić na maśle. W rondlu stopić masło, włożyć pokrojone drobno warzywa, skro-pić wodą i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie włożyć zrumienione słonki i ugotowane suszone śliwki z niewielką ilością wywaru ze śliwek. Dusić razem. Miękkie ptaki wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos przetrzeć przez sito, polać ptaki. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |