Potrawa: Słonka po włosku |
Składniki: 2 słonki 50 g słoniny 1 łyżka masła 1 puszeczka filetów anchois 1 kieliszek wytrawnego białego wina 2łyżki oliwek 1 łyżka kaparów sól pieprz po ćwierć łyżeczki tymianku i rozmarynu 1 łyżeczka mąki. |
Sposób przygotowania: Sprawione i umyte słonki natrzeć solą, tymiankiem, majerankiem i pieprzem, zostawić na noc w lodówce. Następnie owinąć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką, ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem, upiec w piekarniku. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić wodą i winem, do-dać drobno pokrojone filety anchois, oliwki i kapary. Tak przygotowanym sosem polać upieczone słonki. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |