Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Sos jałowcowy
Składniki:
Okrawki z dziczyzny
50 g surowego boczku
pół szklanki rosołu
pół szklanki wytrawnego białego wina
1 łyżka masła
1 cebula
1 marchewka
kawałek selera
1 pietruszka
otarta skórka i sok z cytryny
1 łyżeczka tłuczonego jałowca
1 łyżeczka mąki
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Resztki mięsa i boczek drobno pokroić. Dodać pokrojone warzywa, przesmażyć na maśle, podlać rosołem i dusić na małym ogniu. Dodać jałowiec, otartą skórkę i sok z cytryny, dusić ok. godziny. Przetrzeć sos przez sito, zagęścić zasmażką z masła i mąki rozprowadzonej winem, doprawić szczyptą cukru, podgrzać. Podawać do pieczeni z dziczyzny i pasztetów.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"