Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Sos sardelowy
Składniki:
1 łyżka masła
pół szklanki rosołu
1 szklanka wytrawnego białego wina
3 sardele
2 surowe żółtka
sok z połowy cytryny
1 duża cebula
pół laurowego listka
1 łyżeczka mąki
sól
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę, dodać pokruszony listek laurowy, cukier, posiekane sardele, sok z cytryny. Wlać rosół i dusić na małym ogniu, stale mieszając. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito. Rozkłócić dokładnie żółtka z winem, wlać do przetartego sosu, dokładnie wymieszać, podgrzać. Po-dawać natychmiast do kotletów z dziczyzny albo pieczeni.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"