Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Sos z szynki
Składniki:
200 g szynki
2 łyżki masła
pół szklanki rosołu
pół szklanki białego deserowego wina
1 łyżka otartej skórki z cytryny
pół łyżeczki utłuczonych ziarenek jałowca (ok. 10 ziarenek)
1 łyżeczka mąki
szczypta cukru i szczypta pieprzu
sól.
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w drobną kostkę szynkę udusić na maśle razem ze skórką z cytryny i jałowcem, podlać rosołem i gotować ok. 40 minut. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito, dodać wino, cukier, pieprz i sól, wymieszać i zagotować. Podawać do kotletów z dziczyzny.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"