Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Sos angielski
Składniki:
1 cytryna
1 pomarańcza
1 łyżka galaretki z wiśni
1 kieliszek deserowego białego wina
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
szczypta imbiru; po pół łyżeczki cukru i papryki.
Sposób przygotowania:
Z umytej pomarańczy i cytryny zetrzeć skórkę. Z owoców wycisnąć sok, dodać otartą skórkę, cukier, paprykę, imbir, wino i galaretkę, zagotować, przestudzić. Drobno posiekaną cebulę wymieszać z musztardą, połączyć z przestudzonym sosem. Schłodzić w lodówce; po-dawać do sarniej pieczeni.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"