Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając w potrawce (Lepre in salmi)
Składniki:
1 zając 60 g masła 2 marchewki 2 cebule 2 selery naciowe 3 liście laurowe 1 kawałek cynamonu 2 łyżki wazowe rosołu 1 butelka czerwonego wina Barbera sól 5 ziarenek pieprzu
Sposób przygotowania:
Zająca, który kruszał 6 dni, sprawić, podzielić na części, umyć i włożyć na 10 godzin do marynaty z wina, jarzyn pokrojonych na plasterki, liści laurowych, cynamonu i pieprzu. Po wyjęciu mięsa z marynaty wino przecedzić, a jarzyny podsmażyć na maśle w odpowiednio dużym rondlu. Do jarzyn dodać kawałki zająca, podsmażyć je, a następnie posolić i zalać przecedzonym winem. Dusić na małym ogniu. Kiedy wino odparuje, wlać rosół i dalej gotować. Zająca podawać z sosem z dokładnie przetartych jarzyn wymieszanych z wywarem. Zając w potrawce jest smaczniejszy następnego dnia po przyrządzeniu.
Źródło: "Kuchnia Cartall"