Potrawa: Królik pieczony 25 min – kuchnia z szybkowaru |
Składniki: Comber i udka z 1 królika 1 łyżka oleju 2 cebule 1 pietruszka kawałek selera 10 dag słoniny 1 łyżka płaska przyprawy włoskiej 1 łyżka tłuszczu sól i przyprawa do zup w płynie |
Sposób przygotowania: Ze skruszałego królika zdjąć starannie błony okrywające mięso i na dobę przed pieczeniem posmarować je olejem, obłożyć pokrojonymi w plasterki warzywami i przechować w chłodzie. Przed samym pieczeniem wyjąć mięso z zaprawy, natrzeć solą i przyprawą włoską, naszpikować słoniną. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz obrumienić na nim comber i udka królika, wlać na dno szklankę wody z łyżką przyprawy do zup w płynie, włożyć warzywa, którymi było mięso obłożone, i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 20-25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po upieczeniu wyjąć mięso, a pozostałą w szybkowarze zawartość zmiksować. Powstałym sosem polać królika. |
Źródło: "Kuchnia Cartall" |