Potrawa: Królik pieczony na dziko – kuchnia z szybkowaru |
Składniki: Comber i udka z 1 królika 10 dag słoniny 2 cebule 1 łyżka tłuszczu Zalewa: 1 szklanka wody 0 25 szklanki 6-procentowego octu 7 ziaren ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu 7 ziaren jałowca 2 ząbki czosnku |
Sposób przygotowania: Na 2 dni przed pieczeniem obłożyć mięso królika pokrojoną w plasterki cebulą i zalać zalewą przyrządzoną z podanych składników. Po tym czasie mięso z zalewy wyjąć, obrać starannie z błon, naszpikować słoniną. Natrzeć solą i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Wlać na dno szybkowaru 0,5 szklanki zalewy, włożyć cebulę z zalewy i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po wyjęciu mięsa sos zmiksować i polać nim mięso. |
Źródło: "Kuchnia Cartall" |