Potrawa: Królik po normandzku 20 min – kuchnia z szybkowaru |
Składniki: 1 kg królika 4 jabłka winne 3 cebule 2 szklanki wina jabłecznego (lub zastępczo tyleż kompotu z antonówek) 1 kieliszek koniaku 6 dag masła 1 łyżeczka mocnej musztardy 1 łyżka śmietanki; sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: Posmarować mięso królika (najlepiej comber) musztardą, obrumienić w szybkowarze na maśle, wlać koniak i wino, wrzucić oczyszczone i pokrojone cebule, posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie oczyścić jabłka z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki i udusić na maśle. Po otwarciu szybkowaru doprawić powstały sos śmietanką. Podawać królika obłożonego uduszonymi jabłkami. |
Źródło: "Kuchnia Cartall" |