Potrawa: Królik w cebuli 25 min – kuchnia z szybkowaru |
Składniki: 1 kg mięsa królika 10 dag wędzonego boczku lub słoniny 4 duże cebule 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 winne jabłka 2-3 łyżeczki płynnej przyprawy do zup 0 5 szklanki śmietany 1 łyżka płaska mąki; zielenina sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: Ze stopionego boczku wyjąć skwarki i obrumienić na nim w szybkowarze pokrojone na kawałki mięso królika, wrzucić oczyszczoną i pokrojoną cebulę, zeszkliwić. Wlać 0,5 szklanki wody. posolić i popieprzyć, zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, dodać koncentrat pomidorowy i starte na tarce do jarzyn jabłka. krótko podgotować i przyprawić śmietaną zmieszaną z mąką i przyprawą do zup. Wrzucić skwarki, posypać zieleniną. |
Źródło: "Kuchnia Cartall" |