Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Królik w potrawce 20 min – kuchnia z szybkowaru
Składniki:
1 kg królika
10 dag tłuszczu
1 szklanka białego wytrawnego wina (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym)
1 łyżka mąki
10-15 dag pieczarek
2 cebule
1 płaska łyżka przyprawy węgierskiej lub włoskiej; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W szybkowarze rozgrzać część tłuszczu, obrumienić na nim pokrojonego na porcje królika oraz cebulę. Wsypać mąkę, wymieszać i wlać wino. Wsypać przyprawę, posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie na reszcie tłuszczu smażyć oddzielnie pokrojone na plasterki pieczarki. Dodać je do królika po otwarciu szybkowaru. Uwaga. Zamiast przyprawy włoskiej można użyć pęczek włoszczyzny bez kapusty. Oczyszcza się ją, kroi i dodaje w tym momencie co i przyprawę.
Źródło: "Kuchnia Cartall"