Potrawa: Królik w śmietanie 20 min – kuchnia z szybkowaru |
Składniki: Comber i udka z 1 królika 1 łyżka mąki 1 łyżka tłuszczu 1 szklanka śmietany; sól do smaku; 0 5 szklanki wody Zalewa. 1 szklanka wody 0 25 szklanki octu 6-procentowego 2 cebule 7-10 ziaren pieprzu 7-10 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 goździki |
Sposób przygotowania: Na 1-2 dni przed przyrządzeniem królika zrobić zalewę, obłożyć mięso plastrami cebuli, umieścić w zalewie i postawić w chłodzie. Tuż przed pieczeniem wyjąć mięso z zalewy, osuszyć w ściereczce, natrzeć solą i oprószyć mąką. Obrumienić w szybkowarze na tłuszczu, wlać wodę, zamknąć szybkowar. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wlać wymieszaną z mąką śmietanę, zagotować. Podawać z kartoflami i buraczkami. |
Źródło: "Kuchnia Cartall" |