Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Królik w warzywach 18 min – kuchnia z szybkowaru
Składniki:
Łopatki i udka z 1 królika
2 marchwie
2 pietruszki
1 kawałek selera
1 por
2 cebule
0
25 główki kapusty włoskiej
1 szklanka zielonego groszku (lub garść fasolki szparagowej)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (lub 2-3 pomidory)
10 dag wędzonego boczku
1 łyżka mąki
1 płaska łyżka przyprawy "Jarzynka"; zielenina
sól
pieprz i mielona papryka do smaku
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem oddzielić mięsa od kości (kości można zużyć , `na wywar do zupy), pokroić w kostkę. Pokrojony boczek usmażyć w szybkowarze, wyjąć skwarki i część tłuszczu, a na reszcie obrumienić mięso, posolić. Warzywa oczyścić, pokroić, włożyć do mięsa, posolić i posypać przyprawą "Jarzynka,, zalać wodą, Zamknąć szybkowar i ogrzewać 18 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru włożyć koncentrat pomidorowy, jasną zasmażkę z wyjętego tłuszczu i mąki, zagotować. Dodać skwarki, ; mieloną paprykę, posypać zieleniną.
Źródło: "Kuchnia Cartall"