Potrawa: Królik w warzywach 18 min – kuchnia z szybkowaru |
Składniki: Łopatki i udka z 1 królika 2 marchwie 2 pietruszki 1 kawałek selera 1 por 2 cebule 0 25 główki kapusty włoskiej 1 szklanka zielonego groszku (lub garść fasolki szparagowej) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (lub 2-3 pomidory) 10 dag wędzonego boczku 1 łyżka mąki 1 płaska łyżka przyprawy "Jarzynka"; zielenina sól pieprz i mielona papryka do smaku |
Sposób przygotowania: Ostrym nożem oddzielić mięsa od kości (kości można zużyć , `na wywar do zupy), pokroić w kostkę. Pokrojony boczek usmażyć w szybkowarze, wyjąć skwarki i część tłuszczu, a na reszcie obrumienić mięso, posolić. Warzywa oczyścić, pokroić, włożyć do mięsa, posolić i posypać przyprawą "Jarzynka,, zalać wodą, Zamknąć szybkowar i ogrzewać 18 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru włożyć koncentrat pomidorowy, jasną zasmażkę z wyjętego tłuszczu i mąki, zagotować. Dodać skwarki, ; mieloną paprykę, posypać zieleniną. |
Źródło: "Kuchnia Cartall" |