Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając pieczony 40 min – kuchnia z szybkowaru
Składniki:
Comber i udka z 1 zająca 10 dag słoniny 6 dag tłuszczu 1 łyżka mąki; 1 szklanka wody Zaprawa: 1 włoszczyzna bez kapusty 5 dag cebuli 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 listek laurowy 7-10 ziaren pieprzu 7-10 ziaren ziela angielskiego 7-10 ziaren jałowca 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Zrobić zaprawę. przyprawy zemleć, warzywa zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać cukier i ugnieść mocno, aż puszczą sok, wymieszać z olejem i octem. Mięso skruszałego zająca na 2 dni przed pieczeniem natrzeć i obłożyć zaprawą, po czym wynieść w chłodne miejsce. Po tym czasie otrząsnąć z mięsa warzywa z zaprawy, mięso naszpikować słoniną, posolić, posypać mąką i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Wlać wodę, szybkowar zamknąć i ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Źródło: "Kuchnia Cartall"