Potrawa: Sarna pieczona z jabłkami – k. Szybkowaru |
Składniki: 1 kg sarniny 6 dag masła 1 kg winnych jabłek sól i pieprz do smaku; 0 5 szklanki wody Zaprawa: 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka octu 1 listek laurowy 1 łyżeczka cukru 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca |
Sposób przygotowania: Na 2-3 dni przed przyrządzeniem pieczeni zrobić zaprawę. zetrzeć na tarce do jarzyn warzywa, zemleć pieprz, ziele angielskie i jałowiec, wszystko razem ugnieść tak, by puściło sok, dodać olej, cukier, ocet i pokruszony listek laurowy. Obłożyć tym mięso i odstawić w chłodne miejsce. Przed przyrządzeniem wyjąć mięso z zaprawy, osuszyć w ściereczce. W szybkowarze ; rozgrzać masło, obrumienić na nim sarninę, posolić i popieprzyć. Obłożyć połówkami oczyszczonych z gniazd nasiennych ` jabłek i wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 40 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. |
Źródło: "Kuchnia Cartall" |