Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Potrawka z kuropatwy
Składniki:
4 kuropatwy (mogą być stare lub uszkodzone) 40 dag włoszczyzny 10 dag masła 3 dag mąki 1 nieduża cebula 1 cytryna 1 1 /2 szklanki śmietany 15 dag boczku 1 1 /2 szklanki rosołu z kostki sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Wypatroszone, umyte kuropatwy pokrajać na niewielkie kawałki (usunąć postrzępione części ran). Boczek pokrajać w kostkę, wytopić z niego tłuszcz, dodać 5 dag masła i zeszklić drobno posiekaną lub startą na tarce cebulę. Następnie dodać kawałki mięsa, obraną włoszczyznę, przysmażyć na ostrym ogniu, po czym zalać rosołem. Przyprawić solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić całość do miękkości - odparowany sok uzupełniać rosołem lub gorącą wodą. Z mąki oraz reszty masła przygotować jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją niewielką ilością wody na gładką masę, dodać do uduszonego mięsa i zagotować. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz (w razie potrzeby) przecedzonym przez sitko sokiem z cytryny. Całość jeszcze raz zagotować i od razu podawać. Jako dodatek do potrawki najlepiej nadaje się gotowana brukselka z masłem, zielony groszek, ryż lub ziemniaki puree. Uwaga: Potrawka nie powinna być zbyt gęsta.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"