Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z zająca w sosie jajecznym
Składniki:
1 młody zając (1
5 kg) lub sam comber i uda 1 /2 łyżeczki tymianku 1 /2 łyżeczki rozmarynu 20 ziaren pieprzu 6 łyżek oleju sok z 1 cytryny 1 kieliszek koniaku sól 1 kg ziemniaków sos jajeczny z 4 jajek
Sposób przygotowania:
Sprawionego, umytego, osuszonego zająca oprószyć z zewnątrz i od wewnątrz tymiankiem, rozmarynem oraz grubo zmielonym pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posmarować olejem połączonym z koniakiem, zapakować w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2-3 dni. Następnie oprószyć zająca solą, umieścić w głębokiej brytfannie, polać olejem z zalewy, po czym wstawić do gorącego piekarnika i zarumienić ze wszystkich stron na ostrym (220-230°C) ogniu. Obrane, opłukane ziemniaki pokrajać w plasterki i włożyć do brytfanny, pod zająca. Zmniejszyć ogień (170-180°C) i piec przez dalszych 60-70 minut, aż mięso upiecze się do miękkości i zrumieni na złoty kolor. Ziemniaki wybrać na ogrzany półmisek, zająca wyporcjować, ułożyć na warstwie ziemniaków, nadając mu pierwotny kształt i powlec cienką warstwą sosu jajecznego. Resztę gorącego sosu podać osobno w sosjerce.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"