Potrawa: Nietypowe żeberka z warchlaka |
Składniki: 1 5 kg żeberek z warchlaka w kawałkach 2 łyżki łagodnej musztardy sól pieprz 5 ząbków czosnku 1 duża cebula do panierowania: mąka 2-3 jajka bułka tarta skórka otarta z cytryny olej do smażenia oraz: kilka plasterków cytryny natka pietruszki kilka oliwek nadziewanych papryką lub migdałami. |
Sposób przygotowania: Kawałki mięsa dokładnie umyć, osączyć, wytrzeć do sucha, lekko rozbić, oprószyć grubo zmielonym pieprzem oraz solą, natrzeć musztardą. Na każdej porcji żeberek umieścić po plasterku czosnku oraz cebuli; mięso spiętrzyć, zapakować w folię aluminiową i włożyć na cały dzień do lodówki. Przed smażeniem usunąć z żeberek czosnek i cebulę oraz nadmiar musztardy. Każdą porcję mięsa panierować w mące, rozbełtanym jajku, bułce tartej przyprawionej skórką z cytryny, po czym usmażyć z obu stron w gorącym, głębokim oleju (na średnim ogniu). Usmażone żeberka osączyć na bibułce, a następnie umieścić na ogrzanym talerzu i przybrać oliwkami, plasterkami cytryny oraz natką pietruszki. Podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem na sypko, piklami, surówkami. |
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |