Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Sarna w potrawce z grzybów i zielonego groszku
Składniki:
1 kg mięsa z sarny (udziec
comber
łopatka
karczek) marynata 10 dag słoniny wędzonej ' 1~ duża cebula 30-40 dag grzybów (leśnych) 15 dag marchwi ' 15 dag pietruszki 20 dag zielonego groszku 1 1 /2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki oleju 3 dag masła 4 dag mąki 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku sól
Sposób przygotowania:
Mięso zamarynować. Słoninę pokrajać w cienkie paski lub w drobną kostkę, wysmażyć. Na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso (wyjęte z marynaty i pokrajane w kawałki) i smażyć przez kilka minut na ostrym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać pokrajane w plasterki grzyby, marchew oraz pietruszkę, roztarty czosnek, liście laurowe. Pod-lać winem, posolić, przykryć i dusić, kilkakrotnie mieszając, po czym dodać zielony groszek i całość udusić do miękkości. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z masłem i rozprowadzoną częścią sosu, po czym ogrzewać do zgęstnienia. Przed podaniem usunąć liście laurowe i ewentualnie przyprawić potrawę solą. Podawać na gorąco z ryżem na sypko lub krokietami ziemniaczanymi. Można przybrać natką pietruszki.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"