Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Grzybowy tokań z jelenia
Składniki:
1
2 kg mięsa z jelenia bez kości (udziec
łopatka
mostek) 6 łyżek oleju lub smalcu 2 duże cebule 3 dag przecieru pomidorowego 40 dag grzybów leśnych 1-2 liście laurowe 1 łyżeczka tymianku 1 pęczek zielonej pietruszki 1-1 1 /2 szklanki rosołu (z kostki) 1 szklanka białego wytrawnego wina sok i otarta skórka z 1 pomarańczy 1 /2 szklanki śmietany 2 dag mąki sok z cytryny sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić z błon, pokrajać w paski szerokości palca, długości 5-6 cm, sparzyć na sicie, opłukać zimną wodą, osączyć. Drobno posiekaną cebulę zarumienić na tłuszczu, dodać przecier pomidorowy, przesmażyć, dorzucić mięso i smażyć przez kilka minut na ostrym ogniu, po czym dodać liście laurowe, tymianek, sól, pieprz, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Od-parowany sok spod mięsa uzupełniać sukcesywnie niewielką ilością rosołu. Kiedy mięso udusi się prawie do miękkości, dodać pokrajane w plasterki (uprzednio oczyszczone) grzyby, skórkę otartą z pomarańczy, przecedzony sok z pomarańczy, połowę porcji wina. Całość dusić aż mięso stanie się zupełnie miękkie. Mąkę rozprowadzić śmietaną, zaprawić sos, zagotować, na końcu dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, resztę wina oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Podawać na gorąco z ryżem, ziemniakami puree lub krokietami ziemniaczanymi.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"