Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając duszony
Składniki:
Zając
2-3 ząbki czosnku
1 szklanka oleju
1 cebula
1 łyżeczka sproszkowanej papryki
pieprz
3 goździki
2 listki laurowe
sól
ćwierć łyżeczki cynamonu i szafranu.
Sposób przygotowania:
Zająca umyć, podzielić na części, natrzeć posiekanym czosnkiem posypać pieprzem, utłuczonymi goździkami, cynamonem, papryką i pokruszonym listkiem laurowym (nie solić!) Tak przygotowane mięso ułożyć ciasno w brytfannie, zalać olejem i wynieść w chłodnym miejsce na 1-3 dni. Codziennie obracać. Po zamarynowaniu mięso w brytfannie ustawić na małym ogniu dodać pokrojoną w plasterki cebulę i szafran i wolno smażyć, doprawiając solą do smaku. Następnie skropić lekko wodą, przykryć i dusić; na małym ogniu ok. 1 godziny.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"