Potrawa: Ragout z dziczyzny |
Składniki: 80 dag mięsa z dzika sarny lub jelenia 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 250 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml bulionu z dziczyzny po pól łyżeczki tymianku rozmarynu majeranku i oregano 3 łyżeczki galaretki porzeczkowej 4 łyżki oleju 2 łyżki masła 4 łyżki mąki sól pieprz |
Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte mięso kroimy na równe kawałki (trochę większe niż na gulasz). Obtaczamy w mące. W rondlu rozgrzewamy olej i masło. Obrumienimy mięso ze wszystkich stron, dodajemy posiekaną cebulę i wyciśnięty przez prasę czosnek. Chwilę smażymy, ciągle mieszając. Wlewamy bulion i wino. Zagotowujemy, dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kopytkami lub z kluskami. Danie to efektownie prezentuje się w wydrążonym okrągłym chlebie. |
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |