Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Ragout z dziczyzny
Składniki:
80 dag mięsa z dzika
sarny lub jelenia
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
250 ml czerwonego wytrawnego wina
250 ml bulionu z dziczyzny
po pól łyżeczki tymianku
rozmarynu
majeranku i oregano
3 łyżeczki galaretki porzeczkowej
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte mięso kroimy na równe kawałki (trochę większe niż na gulasz). Obtaczamy w mące. W rondlu rozgrzewamy olej i masło. Obrumienimy mięso ze wszystkich stron, dodajemy posiekaną cebulę i wyciśnięty przez prasę czosnek. Chwilę smażymy, ciągle mieszając. Wlewamy bulion i wino. Zagotowujemy, dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kopytkami lub z kluskami. Danie to efektownie prezentuje się w wydrążonym okrągłym chlebie.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"