Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Szaszłyki z dziczyzny
Składniki:
80 dag combra lub polędwicy (dzik
jeleń
sarna)
20 dag surowego boczku wieprzowego
4 nieduże cebule (mogą być dymki)
2 kwaśne zielone jabłka
4 ząbki czosnku
po pól łyżeczki tymianku
rozmarynu
estragonu i oregano
100 ml czerwonego wytrawnego wina
100 ml oleju
1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
pół łyżki miodu
50 ml żubrówki
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte mięso kroimy w plasterki o grubości 1 cm, boczek w podobne o grubości 0, 5 cm, cebulę w plasterki grubości 0, 5 cm, jabłka w cząstki bez gniazd nasiennych. Z miodu, musztardy, oleju, wina, zmiażdżonego czosnku i przypraw robimy bejcę, w której marynujemy mięso i boczek około 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty nakładamy na szpadki (patyki) na przemian: mięso, boczek, cebulę, jabłko itd. Szaszłyki możemy usmażyć na patelni, upiec w piekarniku, a jeszcze lepiej na grillu. Gorące szaszłyki układamy na półmisku i polewamy żubrówką, ewentualnie podpalamy. Jeśli mają stanowić danie główne - serwujemy z ryżem.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"