Potrawa: Szaszłyki z dziczyzny |
Składniki: 80 dag combra lub polędwicy (dzik jeleń sarna) 20 dag surowego boczku wieprzowego 4 nieduże cebule (mogą być dymki) 2 kwaśne zielone jabłka 4 ząbki czosnku po pól łyżeczki tymianku rozmarynu estragonu i oregano 100 ml czerwonego wytrawnego wina 100 ml oleju 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy pół łyżki miodu 50 ml żubrówki sól pieprz |
Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte mięso kroimy w plasterki o grubości 1 cm, boczek w podobne o grubości 0, 5 cm, cebulę w plasterki grubości 0, 5 cm, jabłka w cząstki bez gniazd nasiennych. Z miodu, musztardy, oleju, wina, zmiażdżonego czosnku i przypraw robimy bejcę, w której marynujemy mięso i boczek około 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty nakładamy na szpadki (patyki) na przemian: mięso, boczek, cebulę, jabłko itd. Szaszłyki możemy usmażyć na patelni, upiec w piekarniku, a jeszcze lepiej na grillu. Gorące szaszłyki układamy na półmisku i polewamy żubrówką, ewentualnie podpalamy. Jeśli mają stanowić danie główne - serwujemy z ryżem. |
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |